• Falmec
 • Bosch
 • Sirius
 • Siemens
 • Whirlpool
 • Aeg
 • Electrolux
 • Blanco
 • Franke
 • Liebherr
 • Cata
 • Nodor
 • Gorenje

A konyha kialakításánál nem a méret a lényeg hanem a praktikus térkihasználás. A kialakítás kezdeti fázisában meg kell határozni, hogy lakberendezési, belsőépíteszeti szempontból hol kapjanak helyet a víz-gáz kiállások, villany vezetékek, hova kerüljön a sütő, a mosogatógép, a főzőlap, a mosogatótál. Egy ideálisan megtervezett konyhabútor esetén akár 50%-al rövidebb úton el lehet végezni ugyanazt a munkafolyamatot. Fontos lakberendezési, esztétikai, ergonómiai kérdés hogy milyen színek legyenek felhasználva a falak, a padló valamint a konyhabútor különböző felületein. A színek kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy olyan színeket válasszunk a konyha és a konyhabútor felületein, hogy azok kiemeljék erősítsék egymást. A konyhabútor tervezési fázisában azt is el kell dönteni, hogy milyen alapanyagok legyenek felhasználva.

A konyhabútor korpusza rendszerint laminált bútorlapból készül, színazonos hátfallal és abs élzárással, magas hő és kopásállóságú hpl munkalappal, a munkafelület magassága 85-90 cm-ig terjed, a felső szekrények 72 cm magasak, a konyhabútor frontjának kiválasztása már egy bonyolultabb feladat hisz nagyon sok lehetőség adódik, választhatunk laminált, fóliás, fa furnéros, festett mdf, akril, és tömör fa frontot. A konyhabútor esetén fontos szempont a praktikus tárolás megoldása, hisz egy nem megfelelően kialakított egyébként nagy méretű konyhabútor is okozhat bosszúságot, pont nem fér bele a használati edény, serpenyő stb. A praktikusságot figyelembe vevő jelenlegi design trend szerint már nem a sok ajtóval ellátott polcos tárolóhely kialakítása a cél, mivel bebizonyosodott, hogy a mélyebb kialakítású fiókokban sokkal egyszerűbb elhelyezni az edényeket, tányérokat stb.

A konyha bútor sarkalatos része a sarok kialakítás, egy rosszul megtervezett konyhabútor sarokszekrénye szinte kihasználhatatlan. A konyha sarokszekrényét lehetőség szerint kiforduló kosárral oldjuk meg, ebben az esetben kb: 15% helyet ugyan elvesztünk de mivel a kosarak 90%-ban kifordulnak könnyebb ki és bepakolni. A főzőlap és a mosogatótál elhelyezésénél ügyelni kell a megfelelő távolságra. A felső szekrények elhelyezése az alsó szekrénytől min: 55 cm és max: 70 cm. A konyha világítása kiegészíthető a felső szekrények aljában ( teljesen rejtve ) kialakított világító spot lámpákkal. Ezeknek a fényerőssége pontosan megfelel a munkafelület megvilágítására. A beépített spot vagy led lámpákat általában úgy kell elhelyezni, hogy a főzőlap, mosogatótál és az ezt összekötő munkafelület teljes egészében megvilágíthatóvá váljon.

Konyha tervezéshez további információk:

A konyhatervezésnél nem a méret a lényeg. Az elrendezés sokkal többet jelent; a nagy konyha csak akkor praktikus, ha az eszközök és a rakodófelületek ergonomikusan rendeződnek el. A kisebb konyha nem jelent feltétlenül kevesebb funkciót vagy a stílus feláldozását. A kisebb terület előnye, hogy kevesebb az anyagköltség, ezért jobb minőségű termékeket választhatunk. A tervek elkészítése előtt határozzuk meg a legfontosabb szempontokat, és gondoljuk végig, hogy mire lesz szükségünk. A konyha stílusának kialakításakor figyelembe kell vennünk az életvitelünket, a ház szerkezetét és a főzési szokásainkat. Ha mindez megtörtént, elgondolkodhatunk, hogy részben vagy egészben szakemberre bízzuk-e a tervezést.

Konyha kialakítása

Konyhatervezés elött az alábbiakat gondoljuk át:

Rendszeresen használjuk-e a konyhát?

Milyen tevékenységeket végzünk majd benne: az étel előkészítése és főzése, az élelmiszer tárolása, étkezés, szórakozás, mosás, irodai és iskolai munka, televíziónézés?

Ki használja a konyhát? Egyedülálló személy, gyermektelen házaspár vagy nagy család?

Milyen étkezőhelyet akarunk: asztalt, reggelizőpultot vagy szigetpultot?

Rendszeresen főzünk, vagy konzerven, zacskós levesen és egyéb előre elkészített ételen élünk?

Vizsgáljuk meg a konyha méretét és alakját. Kényelmesen megférnek-e benne a kívánt tevékenységek, eszközök és tárolóhelyek? Ha nem, pénztárcánk és a rendelkezésre álló idő engedi-e, hogy bővítsük a helyiség alapterületét?

Hány ajtó van? Befelé vagy kifelé nyílnak? Megfelelő az elhelyezkedésük vagy érdemes lenne áthelyezni valamelyiket?

Nem teszi-e tönkre az új konyha a lakás eredeti stílusát? Gondoltunk a helyiség szerkezeti elemeire, például az oszlopokra és a kéménypillérekre?

Vizsgáljuk meg a helyiség jellegét, arányait.

Mennyi természetes fény van a helyiségben? Ha kevés, vagy egyáltalán nincs, tetőablakkal, üvegajtóval vagy földig érő ablakkal növelhetjük a fény mennyiségét.

Megoldható-e a természetes szellőzés?

Igények felmérése

Gondoljuk végig, mit szeretünk, illetve nem szeretünk a jelenlegi konyhánkban, majd soroljuk fel az ideális konyha tulajdonságait. Válasszuk külön a nélkülözhetetlen és a nélkülözhető átalakításokat.

Mik a legfontosabb szempontok: szép kilátás a konyha ablakából, több fény, elegendő munkafelület és tárolóhely, családias, barátságos konyha, közvetlen kijárat a kertbe?

Milyen stílusú konyhára vágyunk? Gyűjtsük egybe az elképzeléseket és szerezzünk be katalógusokat, újságkivágásokat, csempe, burkolat és festékmintákat.

Milyen eszközökre lesz szükségünk? Beépített vagy szabadon álló tűzhely, hűtőszekrény és mélyhűtő, mosogatógép, mikrohullámú sütő? Tehetjük-e máshová a mosogépet, hogy ezzel is helyet nyerjünk?

Készítsünk listát a kisebb háztartási gépekről is, hogy kiderüljön, hány konnektorra lesz szükségünk és hol. Gondoljuk végig, hogy milyen gyakran használjuk majd ezeket a gépeket. Ha nincs elég tárolóhelyünk, a ritkán használt eszközöket máshol is őrizhetjük.

Mennyi tárolóhelyre van szükség, hogy a szárított élelmiszereket, az edényeket, a kísgépeket, a bort, az evőeszközöket és a porcelánt elhelyezhessük? Azt szeretnénk, ha minden szem előtt lenne, vagy ha minden a szekrények mélyén, vagy így is, úgy is.

Konyhabútor, stílus, minőség, design, Konyhabútor, modern konyhabútor